PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Ta slatka jesen - mirisne slastice za hladne dane

U vrtovima i voćnjacima vrijeme je berbe tih orašastih plodova koji dozrijevaju u jesensko doba, a mi smo pak krenuli u potragu za receptima, čiji su upravo oni glavni sastojci.

Kesteni, orasi, lješnjaci, bademi… samo smo neke izdvojili među slasnim plodovima kojima nas priroda časti i ove jeseni.

Kad se neodoljiv miris kestena počne širiti ulicama, to je najbolji znak da je jesen stigla i u vaš grad. Koristi se u pripremi najfinijih slastica, od raznih torti i kolača do jedinstvenog deserta kao što je to kesten pire. Kesteni se mogu iskoristiti kao odlična namirnica u kuhinji. Mnogi vole kesten pripremljen na najjednostavniji način, kuhan ili pečen. Posebna sorta pitomog kestena su maruni, kojih ima na obroncima Učke, posebice u okolici Lovrana, pa otud i poznati naziv lovranskih maruna.Od običnog se kestena razlikuju u tome što su veći, slađi i imaju svjetliju ljusku.

U plodu kestena najviše je ugljikohidrata, oko 44 posto. Upravo zbog visokog udjela škroba, od kestena se može dobiti brašno koje je lako probavljivo i koristi se za izradu peciva i kruha. Kesten sadrži i vitamin C, zatim vitamine B grupe, te minerale. Siromašan je mastima za razliku od ostalih orašastih plodova. Ima visoku energetsku vrijednost, pa ako ste na dijeti, nisu preporučljive poslastice i jela s kestenom, jer obiliju kalorijama. Posebice je kaloričan pečeni kesten, koji ima veću energetsku vrijednost i veću količinu ugljikohidrata nego li kuhani.

Na žalost, sezona kestena traje vrlo kratko, no jedan od načina da bogatstvo njegovog okusa sačuvate za nadolazeću zimsku sezonu je da načinite kesten pire koji možete smrznuti i ponovno odmrznuti prema potrebi.
Evo kako to možete učiniti...

Kesten pire

Sastojci:
1 kg kestena
250 g mascarponea
2 žlice šećera u prahu
1 vanilin šećer
0,5 dl ruma

Priprema:
Kestene kuhajte 30-ak minuta, ocjedite, ogulite i ostavite da se ohlade. Propasirajte ih i nakon toga dobro umiješajte mascarpone. Dodajte vanilin šećer, dvije žlice šećera u prahu i rum te sve ponovno dobro promiješajte. U pasirku stavite manju količine dobivene smjese, te ju propasirajte. Činite tako dugo dok ne potrošite svu smjesu. Kesten pire nakon toga možete ohladiti i odmah jesti sa šlagom ili pak smrznuti za neko drugo vrijeme.

Kesten kocke
Tijesto:
4 jaja
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
4 žlice vode
½ praška za pecivo
20 dkg brašna
Krema:
50 dkg protisnutog kestena ili kesten-pirea
15 dkg šećera u prah
15 dkg margarina
2 dl tučenog slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
3 žlice ruma
Premaz:
5 dl slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
2 kremfiksa

Priprema:
Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati šećer, vanilin šećer i vodu. Postupno dodavati jedan po jedan žumanjak, i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Biskvit peći na umjerenoj temperaturi od 180 stupnjeva C. Ohlađeno tijesto natopiti rumom i premazati kremom. Kremu pripremiti tako da se najprije pjenasto izradi margarin, šećer, vanilin šećer, rum i protisnuti kesten. U kremu lagano umiješati tučeno slatko vrhnje. Premaz : ulupati slatko vrhnje ša šećerom u prahu i kremfiksom u čvrsti šlag i premazati kolač.

Smrznuti kolač od kestena
Sastojci (za 4 osobe):
800 grama kestena
3 dl tučenog vrhnja
80 g šećera
20 g čokoladnih mrvica
1 lovorov listopad
2,5 dl mlijeka
Sol

Priprema:
Skuhajte kestene s malo soli i lovorovim listom, ogulite i propasirajte. U posudu stavite mlijeko, šećer i propasirane kestene, te sve zgusnite na pari. Kada se smjesa ohladi, dodajte 1 dl tučenog vrhnja. Kalup u obliku polukugle poprskajte vodom i obložite s djelom smjese. Sredinu ispunite s preostalim tučenim vrhnjem i prekrijte s ostatkom smjese. Kalup prekrijte i stavite u zamrzivač na najmanje tri sata. Prije serviranja, kalup na trenutak uronite u vruću vodu, okrenite i istresite na tanjur, te posipajte s čokoladom.

Kolač o kestena i piškota
Sastojci (za osam osoba):
600 g skute
1,8 kg kestena
24 piškote
3 dl vrhnja
200 grama šećera
5 žlica maraskina
3 žlice kakaa
180 grama maslaca
5 žlica ruma
1 prstohvat cimeta

Priprema:
Kestene skuhajte, ogulite i propasirajte dok su još topli. Dodajte polovicu šećera, omekšani maslac, kakao i 1 dl vrhnja. Sve dobro promiješajte dok smjesa ne postane jednolična. Skutu pomiješajte s preostalim šećerom, cimetom i maraskinom. Piškote poškropite rumom kojeg ste prethodno pomiješali s četiri žlice vode. Četvrtasti kalup obložite folijom, na dno naslažite piškote, te stavite prvi sloj kesten pirea, te na njega namažite sloj skute. Na skutu ponovno naslažite drugi sloj piškota, te radite jednake slojeve tako dugo dok ne potrošite svu smjesu. Piškote moraju biti na vrhu. Kolač stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a prilikom posluživanja, ukrasite ga s preostalim tučenim vrhnjem.

Krema od kestena
Sastojci (za šest osoba):
1 kg kestena
2 dl vrhnja
200 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
Sol

Priprema:
Kestene poparite pet minuta, ocijedite, ogulite te ih dalje kuhajte 30 minuta u lagano posoljenoj vodi. Za vrijeme kada se kesteni kuhaju, u duboku posudu ulijte 2,5 dl vode, šećer i vanilin šećer, zagrijte i pustite da se sastojci prožmu. Kuhane kestene ocijedite, umočite u pripremljeni sirup, protisnite kroz pasirku i stavite u zdjelu. Smjesi od kestena dodajte ostatak sirupa i dobro promiješajte, te pustite da se smjesa dobro ohladi. Istucite šlag i unutra lagano umiješajte smjesu od kestena, tako da dobijete jednoličnu smjesu. Kremu razdijelite na šest čaša i stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Slasni desert od kestena
Sastojci (za 4 osobe):
50 dag kestena
20 dag skute
15 dag čokolade za kuhanje
12,5 dag šećera u prahu
1 dl vrhnja
4 dag usitnjenih badema
5 dag amaretta (kolačića s bademima)
5 dag badema u listićima
3,5 dl mlijeka
1 vrećica vanilin šećera
0,5 dl ruma
Sol

Priprema:
Kestene zarežite i kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi, ocjedite, ogulite i stavite ih natrag u kipuću vodu koju ste lagano posolili i kuhajte još 10 minuta. Ocijedite ih, ogulite unutarnju kožicu i prelijte mlijekom, te kuhajte dalje kuhajte dok ne upiju svu tekućinu, te ih zatim propasirajte.Dobivenom kesten pireu dodajte rastopljeni maslac, rum, polovicu smrvljenih amaretta, 10 dag rastopljene čokolade, pomiješane s vanilin šećerom i 10 dag šećera u prahu, te sve dobro promiješajte. Skutu pomiješajte s preostalim šećerom, preostalim kolačićima, usitnjenim bademima i prethodno izmiksanim tučenim vrhnjem.
Dugački uski kalup obložite papirom za pečenje. Na dno stavite prvi sloj (1/3) kreme od kestena, sve dobro izravnajte, te na to stavite sloj skute (1/2) i tako redom, dok ne potrošite svu smjesu. Na kraju trebate završiti sa slojem smjese od kestena. Ostavite sve na tri sata u hladnjaku, preokrenite kalup i na pladanj istresite desert, te ukrasite s listićima od bademima i ostatkom rastopljene čokolade.

Orasi – za zdravlje i za slast
Kad biste samo znali koliko je to moćan antioksidans i kakav samo blagotvoran učinak može imati na vaše zdravlje, zasigurno biste se držali preporuke o konzumaciji sedam oraha na dan. Orasi štite od bolesti kardiovaskularnog sustava, i ubrajaju se u one namirnice koje su zdrave za srce. Istraživanja su pokazala da imaju i značajno antikancerogeno djelovanje, jer utječu na stvaranje slobodnih radikala. Orasi su omiljeni sastojak u raznim slasticama, od baklava do orehnjača čijem mirisu i prhkom okusu teško da ćete odoljeti u jesenskim hladnim večerima. U orasima uživamo bilo da ih jedemo tek očišćene, sirove ili ih koristimo mljevene kao dodatak salatama, voću, sladoledu i raznim jelima. .

Praline od oraha
Sastojci:
10 dkg nesamljevenih oraha
20 dkg marcipana
4 žlice maraskina
20 dkg sušenih marelica ili smokava
2 dkg šećera u prahu
30 dkg čokolade za kuhanje
½ žličice ulja
Za ukras 30-35 polovica oraha i šećer u prahu.

Priprema:
Nesamljevene orahe popržite u tavi bez masnoće, te ohlađene sameljite. Pomiješajte s marcipanom i maraskinom. Neka odleži 1 sat. Oprane sušene marelice vodoravno prorežite. Radnu površinu pospite šećerom u prahu, te od smjese oblikujte kobasicu. Narežite na 30-35 komadića koje oblikujte u kuglice. Na svaku pritisnite polovicu marelice. Neka se suše 3-4 sata na rešetki. Zatim ih okrenite tako da marelica bude odozdo. Otopite čokoladu s nekoliko kapi ulja i nalijte na kuglice, a na svaku pritisnite polovicu marelice. Ostatkom čokolade na vrh nalijepite polovice oraha i pospite šećerom u prahu.

Vijenac s lješnjacima
Sastojci:
100 g maslaca ili margarina
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
200 g brašna
2 male žlice praška za pecivo
150 g samljevenih lješnjaka
malo marmelade za premazivanje
50 g lješnjaka za posipavanje

Priprema:
Miješajte maslac (margarin) dok se ne zapjeni, postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i jaja. Brašno prosijte s praškom za pecivo, te umiješajte žlicu po žlicu naizmjence s mlijekom priređenoj masi. Upotrijebite samo toliko mlijeka da dobijete tijesto koje se teško odvaja od žlice. Na kraju umiješajte samljevene lješnjake. Tijestom napunite prstenasti oblik za pečenje.Pecite na temperaturi od 200 do 220 stupnjeva C 40-45 minuta. Pečen i ohlađen kolač premažite marmeladom i posipajte samljevenim lješnjacima.

face