
Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, paradajz je super povrće koje ne smijete zaobilaziti.
Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje paradajza nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, paradajz sadrži antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li paradajz svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.
Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži paradajz:
Opširnije:Zašto treba iskoristiti sezonu paradajza?

Jedna šoljica višanja na dan sadrži samo 90 kalorija, a bogata je hranljivim materijama koje smanjuju rizik od upala, snižavaju nivo šećera i omogućavaju kvalitetniji san.
Višnje su moćan antioksidans, pa samo jedna čašica višanja na dan "tera doktora van", tvrde naučnici sa Univerziteta Mičigen. Oni su otkrili da višnje obiluju melatoninom, hormonom koji reguliše unutrašnji sat organizma i cikluse spavanja. Za bolji san dobar je i prirodni sok od višanja, a ukoliko ga budete pili svaki dan smanjićete probleme s nesanicom i vreme uspavljivanja za oko 20 minuta, pokazalo je istraživanje Univerziteta Pensilvanija i Univerziteta Ročester, prenosi "Medikal Dejli".
Opširnije:Bliži se sezona - VIŠNJE - za dobar san i zdravo srce...

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu
Izvorno, curry u prahu je zapravo britanski proizvod koji je nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Sama riječ “kari” potječe iz južne Indije, može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, te označava jako začinjeno kuhano jelo, koje sadrži različite vrste namirnica.
Opširnije:Začinite jelo: Curry koristi kod probave i čišćenja...
Sol je nužna za zdravlje, ali danas se neumjereno dodaje u industrijski prerađenu hranu kako bi poboljšala okus ili usporila propadanje. A previše soli povećava rizik od srčanog i moždanog udara, te smrti povezane s drugim srčanim komplikacijama. Zapadnjaci svaki dan unesu oko 3.300 mg natrija, što je oko 1.000 mg više nego se preporučuje. Ove količine su posebno opasne za starije od 51 godinu, one s povišenim tlakom, dijabetesom te bolesti bubrega – oni ne trebaju više od 1.500 mg natrija na dan.
Opširnije:U kojoj sve hrani ima više soli nego u čipsu?!

ko želite dobiti suptilnu i delikatnu aromu, dovoljno je koristiti minimalno začina, a ako želite da začin bude glavna zvijezda obroka, uzmite ga punu šaku.
Opširnije:Koristili samo prstohvat ili cijeli svežanj začina,...
Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U posljednje vrijeme se zaista dosta ističe njena ljekovita moć, pa sve češće nalazi primjenu u liječenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lijek i namirnicu koristili još Indijanci (starosjedilačka američka medicina).
Opširnije:Brusnica - jedna od najzdravijih namirnica svijeta

Ako ste ljubitelj pečenih jaja "na oko", ali vam je već dosadio njihov izgled, evo jednostavne ideje kako to isto pripremiti, ali na veseliji i pomalo drugačiji način.
Opširnije:Ideja: KALUP ZA JAJE NA OKO

Stari Kinezi počeli su uzgajati rižu još prije 6000 godina. Na tlu Indije i Kine se još dan danas mogu pronaći njeni divlji preci, pa se stoga te dvije države smatraju pradomovinom riže. S tog podneblja je prenesena u Siriju i istočnu Afriku....
Opširnije:Sve o riži

Naši krajevi su poznati po ovom voću. Šljive ovih dana doživljavaju svoj vrhunac, pa je pravi trenutak da ovo niskokalorično voće iskoristite u svojoj ishrani. Dok tokom ostalih perioda godine možemo da ih jedemo u različitim drugim oblicima (pekmez, suve šljive...) sada je pravi trenutak da priuštite sebi sočne, svježe šljive po kojima su naši krajevi poznati.
Opširnije:Zašto su šljive dobre za vas?

Čaša tople vode sa svježe iscijeđenim sokom od limuna svakog jutra vjerovatno je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje cjelokupno zdravlje. Ova jednostavna, ali veoma važna stvar, pomoći će vam da započnete dan na najbolji mogući način. Donosimo vam osam razloga da ovaj napitak pijete svako jutro.
Opširnije:Topla voda i limun: Nekoliko razloga da ovo uvrstite...

Gljive baš nisu popularne u vrtovima jer ih se teško možete riješiti. Međutim, branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu. U rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Međutim, ako ne znate gdje biste započeli tražiti ove poslastice potraga traje jako dugo i obično baš i nije uspješna.
Opširnije:Jesen je sezona gljiva

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili svježe namirnice, ali ih jednostavno niste stigli iskoristiti prije nego su počele propadati? Uz ove im trikove produljite rok trajanja.
Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.
Opširnije:SPASITE POVRĆE: 13 genijalnih trikova pomoću kojih će...

Jesen je, dakle - sezona je kestena! Savršeni okusi ove šumske delicije su nam trenutno na raspolaganju i to jednostavno ne smijemo propustiti. Kuhani ili pečeni, slani ili slatki, kesteni su uvijek prefini, pa ako nemate posebnu tavu za kestene, ili bacač plamena u blizini, eto vam zgodan savjet za hladno nedjeljno poslijepodne!
Opširnije:Kako savršeno ispeći kestene u pećnici
Mandarine su ukusne i malo ko ih ne voli. Ali, znate li da pružaju više od ugodnosti tokom jela? To citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, podstiče mršavljenje …
Opširnije:Uskoro će vrijeme mandarina: Četiri razloga zašto ih...

Osim što poboljšava ukus hrani, važan je i za ljudsko zdravlje, a pomaže i kod čišćenja
Jabučni ocat je za glumicu Scarlett Johansson prirodno sredstvo kojim održava svoju ljepotu. Isprobavajući prirodnu kozmetiku, otkrila je da je najbolja tekućina za čišćenje lica upravo jabučni ocat.
Opširnije:Sve tajne octa

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije.
Opširnije:Špinat - čuvar vašeg zdravlja

Zdrave namirnice snabdijevaju tijelo hranljivim materijama i neophodne su za normalno funkcionisanje nervnog sistema.Veliki broj naučnih istraživanja pokazao je da ono što jedemo i te kako utiče na raspoloženje.
Opširnije:Hrana za dobro raspoloženje

Ovo je samo vrh liste toksičnih prehrambenih proizvoda koje bi, prema mišljenju stranih, ali i domaćih nutricionista, trebalo izbegavati.
– Najveći neprijatelj zdravlja je prerađena hrana s mnoštvom aditiva, a još se ne zna koje su dugoročne posledice konzumiranja ove hrane – smatra Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.
Opširnije:Ova hrana je škart i treba je zaobilaziti u širokom...
Malo šta na svijetu miriše ljepše od tek ispečenog domaćeg hljeba. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude koji možda više nisu među nama. Mi vam donosimo recept za najbolji domaći hljeb sa mlaćenicom i medom.
Opširnije:Recept za najbolji domaći hljeb

Većini početnika u kuhinji najveći problem stvara odlazak u mesnicu i suočavanje s odabirom ispravnog komada mesa za planirano jelo. Kako bi riješili takve muke i nedoumice, te svakoj svježoj kuharici olakšali pola posla u pripremi slasnih zalogaja, donosimo vodič za kupnju mesa i njegovu ispravnu primjenu u kuhinji
Opširnije:Vodič za kupnju mesa: Male tajne koje će vam zauvijek...

Spojite li svježi sok od naranči i marmeladu od marelica kao rezultat ćete dobiti ovaj jednostavan kolač koji je izrazito svjež, a oku jako privlačan. Svi potrebni sastojci za ovaj kolač se nalaze svakodnevno u vašoj kuhinji stoga uključite malo mašte i narančin kolač je za tren poslužen.
Opširnije:Narančin kolač
Britanski kuvar Džejmi Oliver je dobio bitku protiv jedne od najvećih mreža brze hrane u svijetu. McDonald’s je primoran da promijeni recepte, jer je kuvar objelodanio kako u stvari spremaju hamburgere koji su poznati u cijelom svijetu.
Opširnije:VIDEO: Surova istina o hamburgerima McDonalds'a