Krofne se mogu napraviti na nekoliko načina i sigurno je da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Evo naše preporuke:
Krofne se mogu napraviti na nekoliko načina i sigurno je da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Evo naše preporuke:
Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tijela. Otrovi (sve ono što može potencirati oštećenje tjelesnog tkiva) se kemijski pretvaraju u manje štetne tvari, koje se potom izlučuju putem stolice ili urina.
Ako robujete masnoj kosi, evo nekoliko zanimljivih rješenja koja će vam olakšati život…
Ukoliko često imate nedoumice oko odabira garderobe, šminke, frizure ili obuće - pogledajte što jedna od najpoznatijih modnih stilistica, Andy Paige, govori o najčešćim modnim zabludama i promašajima.Slijedi 15 modnih prekršaja koje, po njenom mišljenju, nikako ne bismo smjeli sebi dozvoliti.
Hladni zimski dani, vjetar i nagle promjene temperature pogoduju isušivanju kože i njezinom grubom izgledu. Brigom o koži u hladnim zimskim danima postići ćete ne samo lijep izgled kože nego ju i pripremiti za nadolazeće toplije dane. Vanjski faktori nisu jedini koji utječu na stanje naše kože. Bez obzira na vremenske prilike uvijek trebamo obratiti pažnju i na unutarnje faktore, a to su...
Šećer je prava pošast modernog doba. Te činjenice svjesni su ne samo zdravstveni stručnjaci nego i sami potrošači ove slatke i mnogima omiljene namirnice. U prošlosti su ljudi dnevno konzumirali jednu do maksimalno dvije žličice šećera.
Danas je šećer sakriven u svemu - od kolača i sokova do kruha, žitarica, čak i začina.
Prednosti vitamina A su mnogostruke. Pomaže tj. neophodan je kod rasta, razvoja kostiju, nastanak ćelija i tkiva u organizmu, kod dobrog vida, imuniteta, kao i kod sluzokože i kože.
Iako se koristi kod obnove kože u slučaju akni, ekcema, rana, psorijaze, i mnogih drugih kožnih oboljenja, on se upotrebljava i u proizvodnji kozmetike protiv bora, a i za zaštiti od UV zračenja.
Sarajevo, 23. novembar, 2016. godine – Kompanije Mastercard i EY predstavile su novu studiju o stanju sive ekonomije u Bosni i Hercegovini koja analizira faktore koji utiču na pojavu ovog problema i predlaže regulatorne mjere koje bi doprinijele uvođenju neprijavljenih ekonomskih aktivnosti u zvanične finansijske tokove. Rezultati studije pokazali su da je nivo sive ekonomije u BiH iznosio 25,5% 2014. godine, a da sektor hrane, pića i cigareta u toj brojci učestvuje sa 42%.
Tikvice oguliti, presjeći na pola i svaku polovinu presjeći uzduž na 3 dijela.
Staviti u cjediljku, posoliti i ostaviti pola sata da odstoji i ocijedi se.
Nakon pola sata oprati tikvice i ocijediti ih od viška vode.
Veću tepsiju obilato premazati uljem i staviti na stranu.
Tikvice prvo uvaljati u mješavinu brašna, parmezana i začina, pa u umućena bjelanca u koja ste dodali 2 kašike vode i na kraju u krušne mrvice.
Skuhati makarone prema uputstvo u slanoj vodi, pa ih ostaviti da se ocjede
Isjeckani salamu, kornišone ,bijeli sir i malo kaškavalja. Ako stavljate masline isjecite i njih.
Pomješajte kiselu pavlaku sa sjeckanim sastojcima, dodajte začine u oceđene makarone dodajte sve to, pa u pouljenu dublju tepsiju sve poravnajte. Odozgo malo kečapa i majoneze. Izrendajte kaškavalj iznad i stavite u pećnici dok se kaškavalj ne otopi, ne dobije lijepu žutu koricu.
Mladi krompir dobro operite i izribajte zelenom, grubom stranom sundjera. Nije potrebno, čak nije poželjno, da sažuljate koru. Ukusnije će biti ako ostane. Presecite ga po dužini, pa obe polovine još na četiri dela, ako nisu sitni krompiri, ako jesu, dovoljno će biti polovine preseći samo još na pola. Očistite toliko krompira da vam stanu jedan uz drugi u najveću tepsiju koju imate.
Mljevenom mesu dodati jaje, prezle i vodu. Luk sitno isjeckati (najbolje u blenderu) pa ga na zagrijanom puteru pirjaniti dok ne omekša i malo ne porumeni. Malo ga ohladiti i dodati mesu, posoliti, pobiberiti, dodati sirće, origano, sjeckani peršin ili nanu. Sve dobro izmješati i poklopljeno ostaviti da na hladnom mestu odstoji oko jedan sat. Mokrim rukama formirati male ćuftice, pa ih uvaljati u brašno i na vrelom ulju pržiti sa svih strana da lijepo porumene. Uz ćuftice poslužiti krompir pire ili prženi krompir.
Očistiti šljive i poredati ih okrenute korom prema gore.
Staviti ih u dobro zagrijanu rernu i peći dok ne puste sok zatim ih posuti prezlom šecćerom i slatkim vrhnjem – smanjiti temp[ ( oko 200-220 C) i peći dok se ne zgusne, oko 30 min i na kraju posuti vanilin šećerom i sa malo cimeta jako jednostavo za napraviti, a izuzetno ukusno!!!
Pripremimo tijesto od krumpira, punimo sa šljivama te kuhamo u vodi cca 10 min.
Poslužujemo sa umakom od šljiva.
Priprema
1.Zagrijte pećnicu na 200°C.
Tikvice, operite, osušite i narežite na tanje ploškice. Posolite.
Narežite mladi luk, nasjeckajte bosiljak i naribajte sir.
Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocijedite i onda pomiješajte sa lukom, bosiljkom i sirom.
Tikvice operite, ogulite i naribajte.
Sir također naribajte na trakice.
U zdjelu stavite naribane tikvice i sir te dodajte jaja, brašno, sol i papar.
Brašna stavite oko 100 grama i sve zajedno pomiješajte dobro da dobijete kompaktnu smjesu.
Prema potrebi, ako je smjesa prerijetka dodajte još brašna a ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka da razrijedite smjesu.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji nekih 10 minuta.
Knjiga recepata - Volite ljuto? PIKANTNO!!!
Od brašna, šećera, putera, jajeta i vode umijesite tijesto.
Utisnite u kalup i izbušite viljuškom.
Pecite u rerni zargijanoj na 200 stepeni 25 minuta.
Pustite da se ohladi a u međuvremenu napravite kremu.
Vrhnje za kuhanje stavite da proključa i umutite sa šećerom, brašnom i jajima.
Mutite i vratite na vatru dok se ne zgusne.
Od jučer su na našim policama dva nova proizvoda iz Dite.
Radi se o omekšivaču za veš Softly Charme u pakovanju od 1l, te tečnom sapunu Monia Strawberry od 450ml. Ovi proizvodi su posljednji put bili u prodaji prije 3 godine, a sada se proizvode po predratnoj recepturi, kao i ostali proizvodi koji su u posljednjih godinu dana proizvedeni u Diti.
Medicinski stručnjaci kažu da gljivične infekcije mogu utjecati na bilo koji dio tijela. Napomena: gljivice su prisutne na tijelu uz razne bakterije. Kada gljiva počne bujati, možete dobiti infekciju.Onychomycosis, koja se naziva tinea unguium, je gljivična infekcija koja utječe na nokte na nogama. Također bi trebali znati da se gljivične infekcije obično razvijaju tijekom vremena, tako da se simptomi mogu biti previše suptilni i nemogući za primijetiti na prvi pogled.
Kako stari tijelo luči sve više inzulina, a inzulin skladišti masnoće, osobito u području trbuha. Jedan od načina da to spriječiš je da povećaš unos proteina, možda je najlakše da u smoothie i ostale napitke dodaš proteinski organski prah
Na početku, ispucale pete su samo estetski problem, ali ako se ne liječi, pukotine postaju dublje i bol se javlja dok zbog prljavštine koja se skuplja u njima može dovesti do infekcije. Zbog toga je potrebno djelovati u najkraćem mogućem roku.
Zadebljanje stopala dovodi do smanjenja cirkulacije krvi i elastičnost nestaje zbog viška mrtve kože. Mrtve kože se ne može ukloniti s oštrim predmetom jer uklanjanje previše kože može dovesti do infekcije.
Sezona trešanja je pred nama, a one, osim što su ukusne i što će vas osvježiti, mogu biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv raznih bolesti i tegoba. Po mišljenju brojnih stručnjaka trešnje su “prirodni lijek sa drveta”, a u nastavku pročitajte zdravstvene razloge da njihovu sezonu nikako ne propustite i da ih jedete što više.
Ovaj ugodan i topao napitak izuzetno je koristan za kralježnicu. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmenog maziva” i ispire naslage soli. Koristan je za hematopezu (formiranje krvnih čelija diobom, i diferencijacija matičnih čelija u koštanoj srži), debelo crijevo, živčani sustav i koštano tkivo.
U zadnje vrijeme dobivam sve više upita kupaca na temu svojstava i načina korištenja peludnih zrnaca. Pročitajte zanimljive detalje o cvjetnom prahu, saznajte kako se koristi i kako djeluje.
CVJETNI KOKTEL MINERALA I VITAMINA
Cvjetni prah, također poznat kao polen i peludna zrnca, jedna je od najzanimljivijih pojava u prirodi kojom se čovjek može hraniti. Po definiciji, radi se o muškim spolnim stanicama brojnih biljaka na koje pčele nailaze u letu oko košnice.
Čuvarkuću (Sempervivum tectorum) poznajemo još i pod nazivima divlje smilje, pazikuća, uhovnik, uvara, vazdaživ i dr. Svi ti nazivi, uključujući onaj latinski, govore o njezinoj povezanosti sa životom i zdravljem te o njezinoj otpornosti u ranim uvjetima života.
Riječ je o trajnici s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvjetna, liskama pokrivena stabljika visine 10 do 30 cm.
Kopriva је ljekovita biljka koja pomaže kod mnogih bolesti naročito se preporučuje osobama ѕ bubrežnim bolestima і pomaže kod slabokrvnosti.
Koprivu іƖі žaru trebate brati nа mjestima ɡԁе nema nekih otrova і izduvnih gasova. Pο mogućnosti υ prirodi nа većim udaljenostima od saobraćaja і naravno ѕ rukavicama.
Upravo kao što i prostor u kojemu živimo treba veliko proljetno čišćenje ne bi li smo ga oslobodili svih nepotrebnih stvari, tako se i naš organizam detoksifikacijom oslobađa svih štetnih i suvišnih tvari
Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao povremeno treba i našu pomoć.
Od davnina se u narodnoj medicini koriste svježi listovi kao oblozi koji djeluju protuupalno, ublažuju bol, smanjuju otekline i potiču zacjeljivanje kože.
Kelj
Oblozi od listova kelja primjenjuju se za ublažavanje oteklina, upala, reumatičnih bolova i zubobolje te za brže zacjeljivanje ozlijeđene kože. Kelj pomaže i u liječenju herpes zostera, a oblozi se preporučuju i oboljelima od bronhitisa i astme.
Mislite da se tvrdokornog kamenca sa slavine ili sudopera možete riješiti samo sa sredstvom punim hemikalija?
Ne, ne morate posezati za hemijom jer smo pronašli 100 posto prirodan način za uklanjanje i najtvrdokornijih mrlja
Dolazi proljeće, a sa njim i proljetna alergija. Kada drveće počinje cvjetati, ogromne količine peludi se dižu u zrak, izazivajući godišnji ritual kihanja i šmrcanja.
Veliki broj ljudi u svijetu je žrtva sezonske alergije, i ta brojka stalno raste.
Samo u SAD-u 35 milijuna amerikanaca pati od sezonskog alergijskog rinitisa, koji je inače poznat kao peludna groznica.
Aranžiranje cvijeća ili, jednostavnije, kombinovanje više vrsta i boja cvijeća, učiniće svaki dom ljepšim i ugodnijim. Donosimo 10 savjeta kako da njegujete, ali i aranžirate rezano cvijeće da bi vaš dom odisao mirom i pozitivnom energijom.
Marinade su najvažniji sastojci kod pripremanja roštilja. Dobra marinada ne samo da čini meso sočnim i ukusnim već ga dokazano čini i zdravijim.
U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga za pripremu marinade koje donosi portal allrecipes.com.
Dolaskom tople sezone otvara se i sezona roštilja.... Roštilj je najstarija kulinarska tehnika koja je za mnoge vrhunska tehnika pripreme hrane i sigurno kao takva najosnovnija i najizvornija kulinarska tehnika zavrjeđuje izuzetnu pažnju...
Moj San, vodeći bosanskohercegovački proizvođač sistema za spavanje se uključio u projekat izgradnje Roditeljske kuće, inače projekat udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH".
Brand Moj San nastavlja sa doniranjem madraca za bolnice i kliničke centre u BiH. Ovoga puta, donacija je upriličena i realizirana za vodeću zdravstvenu ustanovu u istočnom dijelu Republike Srpske, Univerzitetsku bolnicu Foča.
U sarajevskoj Vijećnici 3.marta je u organizaciji Media Marketinga održana jednodnevna manifestacija „Kanski lavovi u Sarajevu“ koja je okupila najbolje kreativne direktore iz regiona koji su osvojili Kanske lavove na najprestižnijem festivalu marketinške struke u Evropi.
Toni Tomašek (kreativni direktor agencije Publicis Groupe Slovenija, Ljubljana), Dušan Drakalski (regionalni kreativni direktor agencijske mreže New Moment New Ideas Company), Vladimir Ćosić (kreativni direktor agencije McCann Beograd), Vlatko Dimovski (I&F McCann Grupa, glavni operativni direktor agencije McCann Adriatic), Žarko Veljković i Ivana Zeković (kreativni direktori agencije Saatchi&Saatchi Beograd) napravili su inspirativne prezentacije iz kojih su se mogle čuti intimne priče i putevi dolaska do novih ideja i uspjeha na evropskoj kreativnoj sceni.
U Travniku 4.3.2016. je realizirana još jedna u nizu donacija koju provodi brand Moj San u obliku madraca ovog domaćeg proizvođača. Radi se o madracima koji će svoju primjenu naći u odjelima ortopedije i urologije, odjelima koji su u fazi renoviranja te će ova donacija biti od velikog značaja za instituciju i pacijente koji zaslužuju bolje uslove smještaja.
Kompanija Delibašić poliuretani d.o.o., brand Moj San, nastavlja sa aktivnostima donacija madraca za bolnice i kiničke centre u BiH. Moj San, je do sada, pokazao visok senzibilitet sto se tiče društveno odgovornog djelovanja a i vođeni činjenicom da je Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubjankić" Bihać bila izložena stravičnom požaru, veliko zadovoljstvo je biti u prilici doprinosom ovog tipa uticati na bržu rekonstrukciju ovog objekta, ističu u menadžmentu ove kompanije.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Malo mleka od potrebne količine odvojiti pa sipati u umućena žumanca i razmutiti gustin. Umućenu masu (vodite računa da ne bude grudvica) zakuvati u mleku i skuvati kašicu, kao kada kuvate puding. Ostaviti da se ohladi, pa ohlađenu masu izmešati sa predhodno umućenim margarinom sa prah šećerom i sve lepo sjediniti mikserom.
Volite palačinke? Retoričko pitanje, jer palačinke vole svi. Ali niko ne voli prati nagomilano suđe.
Evo vam odličan savjet – pripremite tijesto za palačinke u flaši. To je brzo, lako i zabavno. Dakle, evo i recept.
Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml. mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmješajte i ostavite da se diže.
Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mjesiti, dodajte šećer, sol, promješjte, daodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju uzdignutu kvasac. Zamjesite glatko i elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te stavite u hladnu i zatvorenu pećnicu da se diže, dok se tijesto udvostruči.
Gotove uvaljati u staub šećer, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepši i ljepši
U veliku posudu stavite mješavinu vode, octa, šečera i soli i ostavite neka zavrije.
U nekoliko navrata stavljajte luk, češnjak i papriku neka prokuha (5 -6 minuta).
Prokuhano povrće dobro ocijedite i ohladite.
Senf i ulje miksajte kao da radite majonezu (dodavati ulje u laganom mlazu – kap po kap).
Vitamini su organske materije neophodne za normalno funkcionisanje našeg tijela. Od njih zavise rast, regulacija metabolizma, krepkost, aktivnost i dobro zdravlje. Nedostatak čak i samo jednog vitamina može dovesti u opasnost čitav ljudski organizam. Vitamini su jedan od šest osnovnih hranljivih sastojaka, kao što su to i ugljeni hidrati, masti, proteini, minerali i voda. Ove materije su neophodne za stvaranje energije, funkcionisanje organa, iskorišćavanje hrane i pravilan rast ćelija.
Tijesto razdijeliti na dva dijela, i to 1/3 tijesta upotrijebiti za rub, a 2/3 tijesta za dno. 2/3 tijesta staviti u kalup i dno kalupa prekriti tijestom te fino izravnati, a od 1/3 tijesta napraviti 2 valjka ukupne dužine oko 84 cm.
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke...
Jesen je na pragu, rizik od virusnih infekcija sve je veći, a stručnjaci savetuju da se bolesti karakteristične za hladnije doba godine preduprede na vreme, pre svega ishranom koja će ojačati odbrambeni sistem organizma.
Pečene crvene paprike nalaze se na vrhu naše ‘Strašno volim’ liste. Klasična salata od pečenih paprika sa marinadom od bijelog luka i peršuna je najčešća njihova primjena, onda slijede pohovane, u pavlaci, kremastoj salati i raznim drugim metodama pripreme.
Brand MojSan nastavlja projekat donacija madraca za bolnice u Bosni i Hercegovini. Nakon Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla vrijednu donaciju madraca MojSan je 23.10.2015. uručio i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te Kantonalnoj bolnici Safet Mujić Mostar.
Kokosovo ulje je veoma popularno i smatra se jednim od najboljih ulja za kosu širom sveta . Pre nego što počnete da koristite ovo ulje za mnoge korisne funkcije predlažemo vam da saznate šta ga čini tako posebnim , i zašto ga milioni ljudi iz dana u dan sve više koriste u razne svrhe a pre svega za svoju kosu.
Pripremili smo recept za ukusan smoothie koji će podići vaš imunitet. Ako ste pod stresom ili umorni od posla, ovaj smoothie će pomoći ojačati i oživjeti vaš organizam. Ovaj prirodni napitak bogat je vitaminom C i drugim korisnim i ukusnim sastojcima, a organizmu će osigurati dovoljno energije za cijeli dan.
U prošlosti je žalfija ili kadulja davala izvrsne rezultate u liječenju, pa su je smatrali biljkom koja liječi sve bolesti. Danas znamo da može zamijeniti i antibiotik i nije ni čudo što su joj davali toliko značenje.
Poznate cure poput manekenke Mirande Kerr, najomiljenije članice engleske kraljevske obitelji Kate Middleton i glumice Rose Byrne hvale učinke proizvoda od šipka na ljepotu, no najnovija studija Sveučilišta Sjeverne Karoline pokazala je da ekstrakt šipka smanjuje rast i kretanje stanica trostruko negativnog raka dojke, agresivnog oblika koji obično pogađa mlade žene!
Razina željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, željezo je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga. Preporučamo vam stoga 'željezni' napitak od 5 vrsta povrća pred kojim bi i Popaj pokleknuo
Gljive baš nisu popularne u vrtovima jer ih se teško možete riješiti. Međutim, branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu. U rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Međutim, ako ne znate gdje biste započeli tražiti ove poslastice potraga traje jako dugo i obično baš i nije uspješna.
Učinkovitost i sigurnost zubnih gelova za izbjeljivanje je upitna i varira od branda do branda, a zahvati kod stomatologa poprilično su skupi – o agresivnim kemikalijama koje se koriste da ne pričamo. Ipak, svome osmijehu možete vratiti sjaj i u kućnoj radinosti, a sve što vam treba je lako nabavljiva i jeftina tvar koju možete iskoristiti na tisuću načina – medicinski aktivni ugljen.
Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u hladnu vodu i kuhajte. U međuvremenu na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte oguljene i narezane rajčice i nasjeckani češnjak pa kratko vrijeme popržite, a zatim dodajte očišćene, oprane i na listiće narezane vrganje. Zajedno pirjajte oko 20 minuta. Tada dodajte kuhani i ocijeđeni grah, posolite, popaprite, pospite vegetom i zajedno pirjajte oko 5 minuta.
Nakon što je ispunila kriterije Lactalisovog konkursa za stipendiranje studenata, dvadesetšestogodišnja Amela Đulepa – Tatlić iz Žepča, prošle godine školovanje je nastavila u Francuskoj gdje se obrazuje na poznatoj i priznatoj visokoškolskoj ustanovi Ecole Supérieure d'Agricultures i obavlja praktičan rad u jednoj od najvećih kompanija mljekarske industrije.
Kada sledeći put budete uznemireni, pod stresom, depresivni ili anksiozni, preskočite čokoladu i počastite se nekom od ovih prirodnih namirnica koje vas mogu smiriti.
Maslac iseći na listiće i dodati u brašno, izmiksati malo da se maslac usitni i da se dobije rastresita smesa sa brašnom, dodati i ostale sastojke i umesiti glatko testo. Odvojiti od testa jedan deo od oko 150 g. i oba, i veći i manji deo testa staviti u frižider na pola sata.
Veći deo testa posle tog vremena rastanjiti na brašnom posutoj podlozi i rasporediti u kalup tako da se pokrije i obod kalupa.
Možda niste znali, ali jesen je idealno vrijeme za sadnju kućnog vrta sa začinskim i ljekovitim biljem. Tako ćete moći uživati u njegovim blagodatima i tijekom zime. Vaše bilje bit će posađeno u teglama i vjerojatno neće doseći rast koje bi doseglo da je zasađeno na otvorenom, ali i dalje će posjedovati sva svoja dobra svojstva.
Studije pokazuju da grejp pomaže pri regulisanju tjelesne težine jer smanjuje nivo inzulina u krvi, ima visoki udio vode i mali udio natrijuma, a vlakna daju duži osjećaj sitosti.Kod kupovanja grejpa obratite pažnju na izgled kore. Izbjegavajte grejp s tamnijim mrljama na kori, jer je to znak starenja, odnosno lošeg tretiranja prilikom uskladištenja i transporta. Grejp se naročito konzumira ocijeđen u sok ili svježe narezan na komade.