PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Novi PEUGEOT 3008 - Napredni SUV

Automobilizam

Novi PEUGEOT 3008 napokon je otkriven. Taj dugo iščekivani model osvaja tržište SUV vozila segmenta C, kategorije vozila koja je u punom razvoju u svim dijelovima svijeta. Usmjeren je na zahtjevne kupce koji su u potrazi za isticanjem i novim iskustvima s vrlo snažnim adutima. Bilo da se radi o spektakularnom PEUGEOT i-Cockpit® najnovije generacije, iznimno zanosnom dizajnu, optimiranoj učinkovitoj konstrukciji, tehnološki naprednoj opremi, novi SUV PEUGEOT 3008 želi se ponajprije nametnuti kao veliki igrač. On će biti predvodnik nove game SUV vozila marke Peugeot na globalnoj razini. Novi SUV PEUGEOT 3008 bit će zvijezda štanda marke PEUGEOT na sljedećem Salonu automobila u Parizu gdje će se napokon predstaviti publici prije svjetskog lansiranja.

Kada novi PEUGEOT 3008 osvaja segment C SUV
Automobilizam

Već nekoliko godina naglo se širi tržište SUV vozila u svim segmentima. U Europi, u segmentu C, koji je sve značajniji i sve raznolikiji, prodaja SUV vozila umnožila se 2,5 puta od 2009., kada je lansirana prva generacija modela PEUGEOT 3008. Ako se uzmu u obzir svi segmenti, sada u Europi svaki deseti automobil pripada obitelji SUV-ova.

Istinsko utjelovljenje automobilske suvremenosti, ujedno prestižno i tehnološki napredno te izvor emocija i osobnog užitka, SUV cijeni vozača i nositelj je vrijednosti koje idu u korak s vremenom. Njime se ostvaruje ne samo težnja za osobnim izražajem nego i želja za izražavanjem svog uspjeha. Naime, tuđi se pogled nameće kao odraz vlastite vrijednosti. Naposljetku, izražava i želju za bijegom i novim iskustvima, iako ta vizija terenca koji napušta utabane staze dolazi ponajprije iz svijeta mašte!

Naime, suvremeni vozači od automobila očekuju da će im pružiti sasvim novo automobilsko iskustvo. Također žele da vrijeme provedeno u vožnji, koje se danas prečesto doživljava kao obveza, postane vrijeme za najbolja iskustva, emocije i druženje. Očekuju da će interakcija s njihovim vozilom biti intuitivna i osjetilno dojmljiva, kao da vozilo razumije potrebe svojih putnika i može im se prilagoditi. Naposljetku, žele udobnu kabinu koja se može personalizirati i u kojoj se mogu opustiti, baš kao u vlastitom domu. A koje vozilo najbolje odgovara tim željama? To je svakako „Sport Utility Vehicle”, odnosno SUV, čiji je sam koncept nadišao naziv i izgradio vlastitu viziju.

Svi su proizvođači to shvatili i sada je svjetska ponuda doista bogata. Međutim, iskustvo vožnje u SUV-ovima rijetko je na visini tih težnji. Stoga je izazov za PEUGEOT vrlo velik: nije cilj samo usvojiti sva obilježja segmenta, nego ponajprije ponuditi nevjerojatno ujednačen, suvremen, elegantan i inteligentan spoj elemenata.

Uz novi PEUGEOT 3008, marka želi ponajprije zauzeti važno mjesto u segmentu C SUV uz iznimno poželjnu ponudu dostojnu njezina najboljeg znanja i umijeća te u skladu sa strategijom uspona u viši cjenovni razred.A taj se uspon u viši cjenovni razred najprije ostvaruje time što se u vozila serijski ugrađuje novi PEUGEOT i-Cockpit®.

Zadivljujuća unutrašnjost
Automobilizam

Kada uđete u novi SUV PEUGEOT 3008, kao da ste ušli u neki drugi svijet, pun iznenađenja, originalan i visoke kvalitete. Pogled odmah privlači spektakularna, gotovo futuristička armaturna ploča. Taj skladan spoj napredne tehnologije čini PEUGEOT i-Cockpit® najnovije generacije, inovativni koncept koji je poljuljao ustaljena pravila uređenja vozačeva mjesta u automobilu. Njime je sve podređeno užitku i usredotočenosti vozača u prostoru s visokom tehnologijom.

Upravljač je još kompaktniji i redizajniran je uz obruč s dvama ravnim dijelovima, što omogućuje bolje držanje i još više oslobađa vidno polje i prostor za noge vozača. Pozornost posvećena odabiru materijala i detaljima – obruč presvučen vrhunskom kožom od druge razine opreme, kromirani umetci, sjajni crni ukrasi – daju mu visoku razinu vidljive kvalitete i privlačnosti.

Velik dodirni zaslon od 8’’ služi kao tablet postavljen u središtu armaturne ploče i opremljen je vrhunskom tehnologijom za reaktivniju i praktičniju upotrebu. Uz njega se nalazi šest prekidača koji podsjećaju na klavirske tipke, vrlo su elegantni i omogućuju izravan i stalan pristup glavnim funkcijama za udobnost: radiju, klima uređaju, navigaciji, postavkama vozila, telefonu i mobilnim aplikacijama.

Na instrumentnoj ploči u visini očiju prikazuje se digitalna slika visoke razlučivosti (dostupna u seriji), dijagonale 12,3’’ i futurističkih grafičkih elemenata. Može se u potpunosti podesiti i personalizirati te objedinjuje sve što vozač želi imati izravno u svom vidnom polju. Pet različitih načina prikaza koji se mijenjaju kotačićem na upravljaču omogućuju vozaču da po želji oblikuje instrumentnu ploču. Takozvani „personalizirani” način može se postaviti putem dodirnog zaslona i vozaču, među ostalim, omogućuje prikaz niza informacija: navigacije, sustava za pomoć u vožnji, parametara motora, putnog računala, podataka o vožnji itd. Estetiku svake konfiguracije naglašavaju animacije i prijelazi koji su pravi melem za oči.

No PEUGEOT i-Cockpit® razvijen je i u drugim aspektima. Budući da emocija ostaje jedna od glavnih vrijednosti marke PEUGEOT, on nudi još snažnija osjetilna iskustva. Tako samo jednim pritiskom na odgovarajuću tipku, pokraj prekidača, novi SUV PEUGEOT 3008 dobiva pravog maestra koji pojačava iskustvo vožnje: i-Cockpit® Amplify. Zahvaljujući njemu u trenutku se bude sva osjetila:

-          vid, igrom jačine ambijentalnog osvjetljenja i bojama zaslona,

-          sluh, prilagođavanjem glazbenog ugođaja,

-          dodir, masažnim točkama raspoređenima na više mjesta u sjedalima (do pet programa),

-          njuh, mirisnim osvježivačem prostora.

Automobilizam

Tako nastaje pravi festival doživljaja koji se nudi vozaču i omogućuje mu da dodatno pojača svoje emocije za upravljačem. Putnicima se nude dva standardna ugođaja: „Boost“ za dinamičniju vožnju i „Relax“ za mirniju vožnju. Te se dvije mogućnosti mogu u potpunosti personalizirati i rasplamsati užitak vozača i putnika te pružiti istinski jedinstveno iskustvo u kabini.

To je iskustvo vožnje naglašeno i bogato uređenom unutrašnjosti koja uvelike pridonosi izvrsnoj razini vidljive kvalitete i suvremenosti koja se osjeća u kabini. Odabrani su zanosni materijali, a obrađeni su bez kompromisa. Tako nalazimo kožu, brojne sjajne kromirane tipke, velike ukrasne elemente od ugljičnih vlakana ili tkanina... Tkanine nadahnute uređenjem doma obavijaju umetke na vratima, strop, okvir vjetrobranskog stakla, a čak i manje uobičajene dijelove automobila kao što je letvica armaturne ploče... To je vrlo suvremeno i djeluje toplo.

Zanosan vanjski dizajn

Dizajn unutrašnjosti novog PEUGEOT 3008 jedinstven je na tržištu. Linije su vesele, kvaliteta uređenja vrlo je privlačna, a ugrađena tehnologija obećaje mnogo.

Taj se osjećaj nastavlja i na vanjskom dijelu. Novi PEUGEOT 3008 na prvi pogled ostavlja dojam i iznenađuje svojim snažnim izrazom. Njegov je izgled smion, pročišćen i jasan: to je SUV. Naime, novi PEUGEOT 3008 poprima sva obilježja svojstvena toj vrsti izvedbe:

-          okomit prednji kraj,

-          dug i vodoravan poklopac motora,

-          podignutu bočnu liniju karoserije,

-          široke zaštitne obloge (donji dio odbojnika, blatobrani, donji dio vrata),

-          velike kotače,

-          povišeno podvozje,

-          profilirane krovne nosače.

Ipak, novi SUV PEUGEOT 3008 ne zaustavlja se na tim obilježjima. Upotpunjuje ih dodatnim značenjem i emocijama radi postizanja iznimnog sklada. Vozilo ponajprije odiše osjećajem sklada, savršene ravnoteže oblika, istinske umjerenosti. Dizajn je nadahnut sjajnom kreativnošću njegovih dizajnera.

Okomit prednji kraj vrlo je snažan i odiše osjećajem snage, pa čak i životinjske sile. Linije su pročišćene, smione i napete. Široka prednja maska nameće se kromiranom rešetkom. Njezino središte ponosno krasi znak lava skladnih dimenzija, koji nije ni karikiran ni pretjeran. Mačkasti pogled prodoran je zahvaljujući profinjenim halogenim svjetlima. Postaje čak i oštar sa svjetlima full LED dostupnima u opciji. Ventilacijski su otvori brojni i široki. Taj izražajan prednji kraj znak je samopouzdanja vlasnika vozila i ponosa koji proizlazi iz pripadnosti Marki. Istinski PEUGEOT!

Dug i vodoravan poklopac motora reljefno je oblikovan, što ostavlja robustan dojam. Na njega se nastavlja okomito vjetrobransko staklo postavljeno iza osovine prednjih kotača, a sa strane se nalazi kromirani umetak koji se izravno nastavlja na svjetla. Taj bočni potpis podsjeća na konceptni automobil PEUGEOT HX1 i daje dinamiku prednjem profilu te dodatno povećava prestižan i suvremen izgled vozila.

Bočna linija karoserije podignuta je, omjer limenih i ostakljenih površina osjetno je povećan, ali obrada je naglašena elegancijom i fluidnošću kojom se pojednostavnjuje profil vozila. Gornja linija poklopca motora produljena je reljefnim elementom koji obuhvaća ručice vrata i izduljuje siluetu vozila te mu daje profinjenost i stil. Taj je automobil izvanredno dizajniran, a zbog dimenzija je njegov izgled manje masivan i niži u odnosu na većinu njegovih konkurenata. Kako je dizajnerski tim PEUGEOT uspio ostvariti taj pothvat? Djelomično zahvaljujući mogućoj ugradnji – u opciji od druge razine opreme – sjajnog crnog krova, naglašenog ukrasnim elementom od inoksa dostupnog u seriji koji se proteže sve do stražnjeg spojlera. Taj krov „Black Diamond“ bitan je stilski element u samom konceptu vozila te mu daje još snažniju osobnost, dinamiku i suvremenost te ga smješta u višu klasu.

Zaštitne obloge vozila, veliki kotači, krovni nosači – sve je ostvareno znalačkim spojem karaktera i profinjenosti. To je kreativno ostvarenje iznimno suvremeno, pa čak i futurističko, a istodobno je oslobođeno svih pompoznih i pretjeranih stilskih zamki.

Iznenađenja ne nedostaje ni na stražnjem kraju vozila pročišćenog i vrlo suvremenog dizajna. Pod nakošenim stražnjim staklom u sjajnu crnu horizontalnu letvicu ugrađena su LED svjetla opalnog sjaja. U svjetlima se nalaze tri nezaobilazne „pandže“ zahvaljujući kojima je vizualni potpis PEUGEOT tako prepoznatljiv – i danju i noću.

Svakoga tko iz bilo kojeg kuta pogleda novi SUV PEUGEOT 3008, najprije zapanji dojam visokokvalitetnog rada i vidljiva visoka razina završne obrade. Mnogi elementi pridonose tom ukupnom dojmu: istančano prilagođeni elementi, kromirani ukrasi odmjereno raspoređeni oko cijelog vozila, dvobojna karoserija itd. Rezultat je prava ljepota, odmjerenost i profinjenost. Tim izgledom vozilo postaje najmoderniji SUV na tržištu.

Stimulirajuće iskustvo vožnje...

U pogledu užitka u vožnji, ugled marke sa znakom lava već je dokazan, a stručnjaci marke koriste se svojim umijećem radi ostvarivanja novih pothvata kako bi ponudili vozila koja su najugodnija za vožnju na tržištu, neovisno o dimenzijama. Kada je riječ o SUV-u, izazov ipak nije beznačajan: povećano podvozje, povišeno vozačevo mjesto i težište... U toj kategoriji vozila, stilu se često daje prednost nauštrb vožnje.

Međutim, od prvih okretaja kotača, nastaje čarolija. Vozna su svojstva besprijekorna, a precizno upravljanje, vožnja, osjećaj okretnosti i sigurnosti to i dokazuju. No je li doista riječ o čaroliji? Naravno da nije. Taj je rezultat plod rada na temelju dugotrajnog iskustva, ali i najnovije najučinkovitije tehnologije.

Zahvaljujući novoj platformi EMP2 i priznatim voznim svojstvima, novi PEUGEOT 3008 pravi je spoj udobnosti i sasvim jedinstvenog ponašanja na cesti u segmentu C SUV. Njegovo je podvozje prilagođeno svakom motoru kako bi njegova povezanost s cestom bila dostojna ugleda marke sa znakom lava. Naposljetku, time se pridonosi uspješnom pothvatu smanjenja mase radi manje potrošnje goriva, veće pasivne sigurnosti i boljih performansi.

Novi PEUGEOT 3008 istinski je SUV, ali prije svega to je pravi PEUGEOT! Baš kao SUV, pokazuje izvrsne sposobnosti da napusti utabane staze, osobito zahvaljujući sustavu Advanced Grip Control.

Taj sustav pojačanog prianjanja odlikuje se sljedećom opremom:

-          optimiran sustav protiv proklizavanja s pet načina prianjanja (Standard, Snijeg, Blato, Pijesak, ESP OFF) kojima se upravlja okretnom komandom na središnjoj konzoli,

-          posebne gume od 18’’ M+S (Mud & Snow),

-          Hill Assist Descent Control (HADC), nova funkcija za pomoć pri spuštanju koja omogućuje savršeno i potpuno sigurno upravljanje vozilom i njegovom putanjom na strmim nizbrdicama. Taj je sustav inovativan jer se njime može zadržavati vrlo niska brzina vozila (3 km/h), što omogućuje bolji nadzor i veću sigurnost u tjeskobnim situacijama. Ta se funkcija može aktivirati odgovarajućom tipkom na središnjoj konzoli.

Vozač i putnici mogu se prepustiti uživanju u vožnji! Svaka, čak i najkraća svakodnevna vožnja obogaćena je novim otkrićima. Taj novi PEUGEOT pravi je poziv na putovanje, prvoklasno putovanje uz izvrsnu zvučnu izolaciju i brojnu opremu za udobnost koja je uglavnom iznad tržišnih standarda:

-          obujmljujuća prednja sjedala oba su u opciji opremljena pneumatskim masažnim sustavom s osam masažnih točaka,

-          velik panoramski krovni otvor sa sjenilom i osvjetljenjem,

-          sustav Hi-Fi Premium FOCAL®, velik francuski simbol u području akustike.

U ekskluzivnoj suradnji s markom visoke klase FOCAL®, PEUGEOT prvi put u svijetu na vozilu nudi tvornički ugrađenu opciju Hi-Fi opremljenu tehnologijama FOCAL®.

(pogledajte podroban opis na str. 15.)

…uz niz sustava za pomoć u vožnji…

Užitak u vožnji pojačan je kompaktnim upravljačem i prava je vrijednost za vozača koji može u potpunosti uživati u voznim svojstvima SUV-a, osobito zahvaljujući brojnim sustavima za pomoć u vožnji koji su mu na raspolaganju. Ti sustavi ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) najnovije generacije ublažavaju izvore opasnosti na cesti i nude čitav niz sigurnosne opreme:

-          automatsko kočenje u hitnom slučaju (Active Safety Brake) i upozorenje na opasnost od sudara (Distance Alert),

-          aktivni sustav za upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (Active Lane Departure Warning),

-          sustav praćenja pozornosti,

-          automatsko uključivanje dugih svjetala,

-          prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine,

-          aktivni regulator brzine s funkcijom za zaustavljanje (s automatskim mjenjačem),

-          aktivni sustav za nadzor mrtvog kuta.

U gradskoj vožnji vozač se može koristiti i sustavima za pomoć u određenim pothvatima, na primjer Visio Park (vidno polje od 360°) ili pak najnovija generacija sustava Park Assist.

(pogledajte podroban opis na str. 15. do 18.)

... i stalnu povezanost s internetom.

Novi PEUGEOT 3008 baš je poput svojeg vozača: živi u korak s vremenom. Tako odgovara njegovoj potrebi da ostane povezan s vozilom i da može upravljati sasvim bezbrižno, zahvaljujući opremi kao što je funkcija Mirror Screen, indukcijski punjač za pametni telefon (uređaji su kompatibilni s normom Qi) ili pak navigacijski sustav 3D povezan s internetom.

Navigacijski sustav 3D vrlo je realističan i nudi prikaz zgrada i spomenika uzimajući u obzir nagib zemljišta. Jednostavnim pokretom kotačića na upravljaču može se čak izravno prenijeti s dodirnog zaslona na digitalnu instrumentnu ploču za veću čitljivost. Uz TomTom® Traffic, njegova povezanost omogućuje praćenje događaja u stvarnom vremenu koji su važni za vožnju i pristup brojnim informacijama kao što je lokalna prognoza vremena, informacije o parkiralištima i benzinskim crpkama itd. U opciji je čak moguća pretplata na prikaz opasnih područja TomTom®, čime su dostupne pouzdane informacije koje korisnici dojavljuju o trajnim ili privremenim opasnim područjima.

Funkcija Mirror Screen omogućuje prikaz zaslona pametnog telefona na dodirnom zaslonu vozila radi optimalne upotrebe mobilnih aplikacija. Kompatibilna je s protokolima MirrorLink (pametni telefoni sa sustavom Android), Android Auto i Apple CarplayTM (od modela iPhone 5). Samo jednim pritiskom gumba smještenog na upravljaču, ta funkcija omogućuje upotrebu glasovnog prepoznavanja s pametnog telefona (S-Voice za Android i Siri za Apple). Tako se bez skretanja pogleda s ceste i sasvim sigurno, vozaču nude nove mogućnosti: telefoniranje, biranje glazbe, čitanje i sastavljanje tekstovnih poruka, odabir rute... Stalna se povezanost nastavlja!

Sve se te informacije nude vozaču na najjednostavniji i najintuitivniji mogući način. Sučelja koja se nude na novom modelu PEUGEOT 3008 omogućuju da sasvim bezbrižno upoznate sve funkcije!

Inteligentna koncepcija za učinkovitu konstrukciju

Ta inteligentna koncepcija putnicima u vozilu nudi najbolju opremu za udobnost i sigurnost na tržištu, ali i mnogo više od toga. Novi PEUGEOT 3008 omogućuje putnicima da dožive nezaboravne trenutke i stoga jamči veliku svestranost. Njegova odlična modularnost i domišljata praktičnost stoga su osmišljene kako bi se ispunila sva očekivanja i savladale sve situacije. Prevozite neuobičajen teret? Klupa sklopiva u omjeru 2/3 – 1/3 „Magic Flat“ oslobađa ravnu podnicu. Trebate odvojiti svoje stvari? Želite jednostavan utovar ili maksimalno uživanje u svojim rekreativnim aktivnostima? Vrlo originalna klizna podnica s dva moguća položaja omogućuje jednostavnu optimalnu upotrebu prtljažnog prostora, a čak i mogućnost udobnog sjedenja bez prljanja. Prevozite osobito dug predmet? Sklapanje prednjeg suvozačevog sjedala omogućuje oslobađanje duljine od 3 m! U središnjem naslonu stražnje klupe na svim se izvedbama nalazi otvor za skije... Ta domišljata funkcija može se usto upotpuniti sustavom za otvaranje vrata prtljažnika slobodnih ruku, koji omogućuje otvaranje ili zatvaranje automatskih vrata prtljažnika jednostavnim pokretom noge. Ukratko, inovativnost novog modela PEUGEOT 3008 krasi sve konfiguracije!

Osim toga, optimirana je konstrukcija. Uz vanjske dimenzije uobičajene na tržištu, nudi unutarnji obujam koji je među najvećima u segmentu.

(pogledajte podroban opis na str. 11.)

Stoga je obujam prtljažnika, baš kao i unutarnja prostranost, uvelike poboljšan u odnosu na prethodnu generaciju. Uz kapacitet od 520 l VDA 210, odlikuje se utovarnim pragom koji je među najnižima u kategoriji.

(pogledajte podroban opis na str. 12.)

Ta optimirana konstrukcija očituje se i u revolucionarno smanjenoj masi. Prednosti nove platforme EMP2, zajedno s istinski optimiranim omjerom mase, obujma i performansi na svim razinama, omogućuju prosječno smanjenje mase za 100 kg u odnosu na prethodnu generaciju. Različite izvedbe novog modela PEUGEOT 3008 stoga imaju masu praznog vozila od 1325 kg s benzinskim motorima i 1375 kg s dizelskim.

(pogledajte podroban opis na str. 13.)

Gama učinkovitih motora koja su ujedno i ekonomični!

Rad na konstrukciji vozila i smanjenju mase jedan je od odlučujućih čimbenika u vječnoj potrazi za smanjenjem potrošnje goriva i emisije CO2. Ali to nije sve. Aerodinamičan dizajn i optimirane vanjske dimenzije omogućuju postizanje izvrsnog koeficijenta otpora zraka SCx od 0,76 m2 (na najboljim izvedbama). Upotreba guma s iznimno niskim otporom kotrljanja (UBRR) od 17’’ i 18’’ ili čak 19’’ (205 55 R19) također pridonosi učinkovitosti novog PEUGEOT 3008.

Naposljetku, bilo da ima benzinski ili dizelski motor, novi SUV PEUGEOT 3008 nudi gamu motora usklađenih s normom Euro6.1 koji su učinkoviti i iznimno ekonomični.

Stoga su svi benzinski motori „Best in Class” u pripadajućim kategorijama snage! Motor 1,2L PureTech 130 S&S ispušta 115 g/km CO2, dok 1.6L THP 165 S&S s mjenjačem EAT6 ispušta samo 129 g/km CO2. U gami su dostupna 4 modela motora:

-          1.2L PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem u standardnoj izvedbi i izvedbi s vrlo niskom potrošnjom

-          1.2L PureTech 130 S&S s mjenjačem EAT6

-          1.6L THP 165 S&S s mjenjačem EAT6

Kod dizelskih motora tehnologija BlueHDi omogućuje emisije u rasponu između 100 i 121 g/km CO2 za snagu od 100, 120 i 150 KS. Motori 1.6L BlueHDi i 2.0L BlueHDi također su među najboljima na tržištu.

-          1.6L Blue HDi 100 S&S sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem,

-          1.6L PureTech 120 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem u standardnoj izvedbi i izvedbi s vrlo niskom potrošnjom,

-          1.6L BlueHDi 120 S&S s mjenjačem EAT6,

-          2.0L BlueHDi 150 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem,

-          2.0L BlueHDi 180 S&S s mjenjačem EAT6.

Proizvedeno u Francuskoj

Novi PEUGEOT 3008 proizveden je u pogonu u Sochauxu, a svi pogonski sklopovi dobavljaju se iz francuskih tvornica Trémery i Douvrin. Zato će taj model od lansiranja nositi oznaku „Origine France Garantie”.

Novi PEUGEOT 3008 prvi je puta predstavljen javnosti na Salonu automobila u Parizu 2016., a njegova međunarodna prodaja započet će krajem listopada na hrvatskom tržištu.

Pojedinosti o novom PEUGEOT 3008

1 - Optimirana konstrukcija

Novi SUV PEUGEOT 3008 ne samo da izgleda privlačno, već je i izuzetno dobro zamišljen, kako bi njegove performanse bile na najboljoj razini u segmentu i u skladu s ugledom marke.

S duljinom od 4,45 m u samom je središtu segmenta. Zahvaljujući tome što je 8 cm dulji od prethodne generacije, međuosovinski razmak, a time i prostor kabine, sa sadašnjih 2 675 mm povećali su se za 62 mm u odnosu na stari model 3008. Međuosovinski razmak jedan je od najduljih na tržištu. Sa širinom od 1,84 m (jednako kao i u prethodnoj generaciji, ali s prostranijom unutrašnjosti), novi PEUGEOT 3008 kompaktne je visine od 1,62 m (uključujući i krovne nosače), omogućuje izvanrednu aerodinamičnost i svojim putnicima jamči iznimnu prostranost u visini glave.

Izgleda impozantno sa svojim velikim kotačima i razmakom od tla od 22 cm.

Svi dijelovi putničkog prostora u unutrašnjosti povećani su u odnosu na prethodnu generaciju:

-          prostor za noge straga: +24 mm,

-          širina u visini laktova sprijeda: + 17 mm,

-          širina u visini laktova straga: + 4 mm,

-          prostor u visini glave straga: + 36 mm (limeni krov)…

Obujam prtljažnika također je znatno povećan: s 520 litara VDA 210 ispod police, veći je za gotovo 90 litara u odnosu na prethodnu generaciju (432 l VDA). Zahvaljujući velikoj prilagodljivosti, teretni prostor može se povećati čak do 1580 litara!

Uz takvu optimiranu konstrukciju dolazi i do velike promjene u masi jer je u prosjeku smanjena za 100 kg u odnosu na prethodnu generaciju. Kako bi se postigli takvi rezultati, svaki proizvedeni dio i svaka upotrijebljena tehnika bili su dio iznimne koncepcije koje je omogućila maksimalno smanjenje ukupne mase kako bi se smanjila potrošnja goriva, pasivna sigurnost i vozna svojstva automobila. Također se ističu sljedeće karakteristike:

-          čelik THLE i UHLE (vrlo visoke elastičnosti i ultravisoke elastičnosti),

-          termoplastična podnica i vrata prtljažnika,

-          aluminijski blatobrani, prednja ramena ovjesa i okviri za stražnja sjedala,

-          niža razina buke motora koja omogućuje smanjenje materijala za zvučnu izolaciju.

2 - Novi PEUGEOT i-Cockpit : intenzivniji doživljaj!
Automobilizam

Novi PEUGEOT i-Cockpit® ide korak dalje u svim područjima. Privlačnijeg je izgleda, opremljen naprednijom tehnologijom i više internetskih usluga, intuitivniji je, ali i još snažnije igra na kartu emocija i personalizacije.

U opciji je dostupan i sustav i-Cockpit® Amplify pomoću kojeg se jednim pritiskom gumba na središnjoj konzoli armaturne ploče trenutno bude gotovo sva osjetila.

-          vid, igrom jačine ambijentalnog osvjetljenja i mogućnostima promjene vizualnog ugođaja odabirom boja na zaslonima,

-          sluh, prilagođavanjem glazbenog ugođaja i postavki zvuka,

-          dodir, masažnim točkama raspoređenima na više mjesta u sjedalima,

-          njuh, mirisnim osvježivačem prostora (vidjeti u nastavku).

Putnicima se nude dva standardna ugođaja: „Boost“ za dinamičniju vožnju i „Relax“ za mirniju vožnju. Te se dvije mogućnosti mogu u potpunosti personalizirati i rasplamsati užitak vozača i putnika te pružiti istinski jedinstveno i nezaboravno iskustvo u kabini.

Kvaliteta je vidljiva i u mirisnim osvježivačima prostora koji dolaze uz i-Cockpit® Amplify. Naime, proizvedeni su u suradnji s tvrtkom Scentys i međunarodno poznatim dizajnerom parfema Antoineom Lieom za vrhunski mirisni doživljaj.

Svaki od tri osvježivača u ponudi ističe se svojim karakteristikama:

-           „Cosmic Cuir”: energičan i senzualan, istinski mirisni potpis marke;

-          „Aerodrive”: živahan i poticajan (prema zadanim postavkama povezan je s ugođajem „Boost”);

-          „Harmony Wood”: autentičan i opuštajući (prema zadanim postavkama povezan je s ugođajem „Relax”)

Raspršivanje se može podesiti na tri jačine.

Osim toga, po uzoru na PEUGEOT 308, vidom, dodirom i sluhom može se uživati u nevjerojatnim posebnostima paketa Driver Sport Pack koji prilagođava sljedeće karakteristike:

-          čvršći i reaktivniji servoupravljač,

-          bolja reaktivnost papučice gasa,

-          bolja reaktivnost motora i mjenjača (u izvedbi s automatskim mjenjačem koja je upotpunjena dodatnim komandama na upravljaču),

-          pojačan zvuk motora u sportskom duhu (putem digitalnog pojačala koje poboljšava akustiku u kabini),

-          prikaz u boji na različitim zaslonima (instrumentna ploča i dodirni zaslon) s prikazom parametara o voznim svojstvima vozila kao što su postignuta snaga, potisak turbopunjača te uzdužno i poprečno ubrzanje na instrumentnoj ploči.

3 - Sustav Hi-Fi Premium FOCAL® za vrhunsko akustičko putovanje

Novi PEUGEOT 3008 po prvi puta u svijetu predstavlja tvornički ugrađen Hi-Fi akustični sustav francuske marke FOCAL®. Kao stručnjak za akustiku više od 35 godina, FOCAL® je poznat diljem svijeta po svojim inovativnim patentima i jedinstvenom zvučnom potpisu.

Taj sustav uključuje 10 zvučnika opremljenih ekskluzivnim tehnologijama marke FOCAL® koji omogućuju da uživate u čistom i jasnom zvuku u vozilu:

-          Hi-Fi dubokotonci / srednjevisokotonci: Tehnologija Polyglass omogućuje uravnotežen i čist zvuk,

-          visokotonci TNF: Tehnologija invertiranih kupola od aluminija omogućuje optimalno raspršivanje zvuka i jasne visoke tonove.

-          srednjetonac: Tehnologija trostruke zavojnice Power FlowerTM od 200 mm za jasnu i dinamičnu reprodukciju niskih tonova.

-          aktivno pojačanje na 12 razina – 515 W: Klasa AB / klasa D hibridne tehnologije koja pruža bogatstvo i profinjenost signala visoke frekvencije te istinsku snagu basa.

Zvučnici su opremljeni metalnim rešetkama s logotipom marke FOCAL® na prednjim i stražnjim visokotoncima.

4 - Brojni sustavi za pomoć u vožnji posljednje generacije

Zahvaljujući potpori brojnih sustava za pomoć u vožnji, vozač novog modela PEUGEOT 3008 može u potpunosti uživati u voznim svojstvima svog SUV-a. Sve se te funkcije prema želji mogu uključiti i isključiti u izborniku „Postavke vozila”.

Active Safety Brake i Distance Alert

Funkcija Distance Alert (upozorenje na opasnost od sudara) upozorava vozača da postoji opasnost od sudara njegova vozila s vozilom sprijeda ili pješakom koji je u njegovoj voznoj traci.

Sustav Active Safety Brake (automatsko kočenje u hitnom slučaju) uključuje se nakon upozorenja
ako vozač ne reagira dovoljno brzo i ne pritisne papučicu kočnice. Također omogućuje da se bez vozačeve inicijative smanji brzina vožnje kako bi se izbjegao ili ublažio sudar. Sustav prepoznaje registrirana vozila koja se kreću u istom smjeru ili su zaustavljena te pješake na putu (ne prepoznaje bicikle, motocikle, životinje i predmete na kolniku).

Sustav Active Safety Brake aktivan je:
Automobilizam

-          ako je brzina vozila između 5 km/h i 140 km/h kada prepozna vozilo u pokretu,

-          ako brzina vozila nije veća od 80 km/h kada prepozna vozilo koje stoji,

-          ako brzina vozila nije veća od 60 km/h kada prepozna pješaka.

(Aktivni) sustav za upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka

Sustav za upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka, pomoću kamere koja detektira pune ili isprekidane linije, prepoznaje nenamjeran prelazak preko uzdužne crte na voznim trakama. Za sasvim sigurnu vožnju, kamera obrađuje sliku, a zatim u slučaju slabe pozornosti vozača kod brzine veće od 80 km/h aktivira vizualno i zvučno upozorenje ako vozilo skrene s putanje.

Pri brzini između 65 i 180 km/h aktivni sustav za upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka također ispravlja smjer vozila: čim sustav zamijeti rizik od nenamjernog prelaska preko neke od crta označenih na cesti, postupno potiče kretanje u suprotnom smjeru kako bi zadržao vozilo na početnoj putanji. Ako vozač želi zadržati putanju vozila, može spriječiti ispravljanje smjera čvrstim držanjem upravljača (na primjer tijekom izbjegavanja prepreke). Ispravljanje smjera prekinut će se čim se uključe svjetla pokazivača smjera.

Sustav praćenja pozornosti

Novi 3008 serijski je opremljen upozorenjem na trajanje vožnje.
Upozorenje se uključuje čim sustav prepozna da vozač nije napravio stanku tijekom dva sata vožnje pri brzini većoj od 65 km/h. To upozorenje prikazuje se u obliku poruke popraćene zvučnim signalom koja potiče vozača da napravi stanku.

Ta je funkcija dopunjena sustavom praćenja pozornosti. Vozilo je opremljeno kamerom koja je smještena u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla i koja prati njegov smjer kretanja. Sustav procjenjuje koliko je vozač pozoran tako što prepoznaje odstupanja od putanje u odnosu na crte označene na cesti. Zatim može uključiti različita vizualna i zvučna upozorenja („Obratite pozornost!” ili „Napravite stanku!” )

Automatsko uključivanje dugih svjetala

Vozilo je opremljeno kamerom koja je smještena u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla i koja prati izvore svjetlosti. Taj sustav automatski uključuje duga ili kratka svjetla u skladu s količinom svjetlosti i uvjetima u prometu. Na taj način omogućuje optimalno vrijeme vožnje s dugim svjetlima za još više sigurnosti.

Prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine

Kamera koja je smještena u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla prepoznaje i čita prometne znakove s ograničenjem brzine i za prestanak ograničenja brzine te ih prikazuje na instrumentnoj ploči. Sustav također uzima u obzir podatke o ograničenju brzine iz karte navigacijskog sustava. Ne prikazuju se posebna ograničenja brzine kao što su ograničenja za teške kategorije vozila. Ta je funkcija serijski dostupna od prve razine opreme.

Upozorenje na ograničenje brzine upotpunjuje sustav: vozač može odabrati da zadanu brzinu vozila prilagodi ograničenju brzine koje je prepoznala kamera pritiskom gumba ‚MEM’ među komandama limitatora/regulatora brzine.

Adaptivni regulator brzine s funkcijom za zaustavljanje (s automatskim mjenjačem)

Vozilo je opremljeno senzorom koji je ugrađen u sredinu prednjeg odbojnika i čiji je najveći domet 150 metara. Na brzini između 30 km/h i 180 km/h prilagodljivi regulator brzine s funkcijom za zaustavljanje (ACC Stop) ima dvije funkcije:

  • automatsko održavanje brzine vozila na vrijednosti koju je postavio vozač,
  • automatsko održavanje udaljenosti u odnosu na vozilo sprijeda (tri unaprijed postavljene razine: daleko, normalno, blizu)

Taj sustav prepoznaje vozilo ispred njega koje se kreće u istom smjeru. Automatski prilagođava brzinu vozilu koje se nalazi ispred njega s pomoću kočenja motora i kočnog sustava (uključuju se stop svjetla) kako bi zadržao stalnu udaljenost sve dok se vozilo potpuno ne zaustavi.

Taj je funkcija dostupna serijski ili u opciji samo uz motore s automatskim mjenjačem (osim 1,2L PureTech 130 S&S s mjenjačem EAT6).

Aktivni sustav za nadzor mrtvog kuta

Između 12 km/h i 140 km/h taj sustav upozorava vozača da se drugo vozilo nalazi u njegovom mrtvom kutu čim postoji potencijalna opasnost. Upozorenje se prikazuje u obliku lampice koja se uključuje na osvrtnom zrcalu s odgovarajuće strane čim sustav prepozna neko vozilo (automobil, kamion, motocikl).

Taj sustav funkcionira zajedno s aktivnim sustavom za upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka: osim lampice u osvrtnom zrcalu s odgovarajuće strane, osjetit će se i ispravljanje smjera u slučaju prelaska preko crte te će se uključiti pokazivač smjera kako bi se pomoglo vozaču da izbjegne sudar.

Visiopark 1 & 2

Vozilo je opremljeno videokamerom s kutom gledanja od 180° na vratima prtljažnika (Visiopark 1) i prednjoj maski (Visiopark 2). Taj sustav omogućuje vam da, s pomoću kamera, na dodirnom zaslonu vidite neposrednu okolinu svog vozila. Senzori za pomoć pri parkiranju pomažu nadopuniti podatke o prikazu vozila s visine. Slika vozila s visine u njegovoj neposrednoj okolini prikazuje se u stvarnom vremenu dok se vozilo kreće i tako omogućuje vidno polje od 360°.

Taj prikaz olakšava poravnavanje vozila tijekom parkiranja i daje vam prikaz svih prepreka u blizini.

Park Assist

Zahvaljujući ultrazvučnim bočnim senzorima, taj sustav pruža aktivnu pomoć pri parkiranju:

-          prepoznaje parkirno mjesto prema dimenzijama vozila zahvaljujući senzorima ugrađenima u prednje i stražnje odbojnike,

-          zatim upravlja smjerom kretanja kako bi parkirao vozilo na to mjesto.

Vozač pritišće papučicu gasa i kočnice, upravlja stupnjevima prijenosa te pritišće papučicu spojke (u slučaju ručnog mjenjača). Tijekom ulaska na parkirno mjesto ili izlaska iz njega sustav šalje vizualne i zvučne signale vozaču kako bi se on mogao sigurno kretati. Vozač u svakom trenutku može preuzeti kontrolu nad putanjom vozila hvatanjem upravljača.

Sustav Park Assist pomaže pri „bočnom” parkiranju (prilikom ulaska ili izlaska) i „okomitom” parkiranju.

Izazovna i vrhunska vožnja, profinjen dizajn i beskompromisna kvaliteta temeljna su obećanja Marke njezinim kupcima te pridonose emocijama koje izaziva svaki automobil PEUGEOT.PEUGEOT

PEUGEOT je prisutan u gotovo 160 zemalja na više od 10 000 prodajnih mjesta te je u 2015. povećao svjetski prodajni obujam za 4,6 % na 1 710 000 vozila. PEUGEOT posvuda sjedinjuje učinkovitost, stav i emocije s ambicijom da bude prvoklasni proizvođač za masovno tržište svjetskog glasa.

Automobilska povijest Marke koja je započela 1889. obogaćena je ove godine pobjedom modela DKR 2008 na stazama relija Dakar. 

 

Automobilizam

Automobilizam

 

face