RECENZIJA: IWO 12 Smartwatch – kopija koja se (ne) isplati?

Jeste li ikada poželjeli kupiti pametni sat po jako niskoj cijeni, a da izgleda kao dobra kopija ili čak sami original? E pa ja jesam. AliEkspress mi je to i omogućio. Išao sam na varijantu Apple pamatnog sata, po slikama, da nisam neki poznavalac, mislio bih da kupujem original. A i cijena je igrala ulogu, a bilo je tu i znatiželje. I tako, nakon par dana, skoro pa mjesec, dolazi meni moj pametni sat. Dakle radi se o kineskoj kopiji Apple pametnog sata, pod nazivom Smartwatch IWO 12. Cijena ovog sata varira, u ovisnosti da li želite kao dodatak bežične slušalice. Kinezi, znaju posao.

. www.snizenja.ba

Smartwatch IWO 12, jedina sličnost sa slikom jeste u samom izgledu sata, odnosno vanjskoj strukturi, gdje je itekako postignut dobar izgleda Apple pametnog sata. Ne biste primjetili razliku samo gledajući ga. Čak bih vas mogao i zavarati. Tako iWO 12 dolazi sa pravokutnim kućištem izgrađenim od metalne legure, debljine 10,7mm, te bočnim dugmetom koji vam omogućava otključavanje/zaključavanje zaslona. Metal koji štiti kućište nakon par nošenja gubi teksturu, da čak pomalo sliči jeftinoj bižuteriji preko koje se premaže tanak sloj, koji vremenom počne da se guli, otpada, pa vam ostane, ne znam ni ja šta, kako to da nazovem. Ekran je rezolucije 240x240 px, osjetljivost na izravnu sunčevu svjetlost je u najmanju ruku kritična. Vidljivost u takvim uvjetima je skoro nepostojeća.

IWO 12 nudi par fitnes opcija, među kojima su: hodanje, trčanje, plivanje, čak i par sport opcija – badminton, košarka, fudbal.

Što se tiče opcije mjerenje koraka, sa njom sam zadovoljan, pokazao se kao dobar u tom segmentu, e sad ne znam da li je vjerovati, IWO 12 nudi i praćenje zdravstvenih aktivnosti, kao što su količina O2 u krv i krvnog pritiska. Po ovom satu, krvni pritisak mi je uvijek „školski“.

Pozitivna strana sata jeste u primanju notifikacija prilikom poziva ili poruka. S tim da je ograničen na određen broj aplikacija. Baterija je još jedna dobra strana, jedno punjenje sa prosječnim korištenjem sata može vam izdržati do 7 dana. Ali kad kažem prosječnim, mislim ne korisitite ga često.

Uglavnom sat koji sa performansama odgovara cijeni i ako želite samo da imate na zglobu kopiju Apple sata, onda je ovaj sat dobar za vas. Ukoliko želite određene performanse ni ne pomišljajte, jer je obično bacanje novca.

face