Top tri salate sa feta sirom

www.veza.ba

Posle napornog radnog dana uživajte u laganim osvežavajućim salatama od fete i povrća, sa različitim začinima. Brzo se pripremaju, a po hranljivoj vrednosti mogu da zamene čitav obrok.

1. GRČKA SALATA S PIRINČEM
POTREBNO JE
1,5 šolja pirinča, 250 g fete, crvena, žuta i zelena paprika, 180 g iseckanih maslina, 4 mlada luka iseckana na tanke režnjeve, 30 g kapra; za preliv: sok od 2 limuna i izrendana kora limuna, kašika belog vinskog sirćeta, kašika sitno iseckanog belog luka, 1,5 kašičica origana, kašičica senfa, kašičica mlevenog kima, 100 ml maslinovog ulja, 3 kašike prženih pinjola
PRIPREMA
Kuvajte pirinač u slanoj vodi dok ne omekša, a zatim ga ocedite i isperite u hladnoj vodi, stavite u veliku činiju i prelijte s malo maslinovog ulja. Dodajte iseckane paprike, masline, luk, kapar i fetu iseckanu na kockice. Za preliv u maloj posudi žicom za šlag umešajte sok i izrendanu koru limuna, sirće, beli luk, origano, senf i kim. Postepeno dodajte preostalo maslinovo ulje i po ukusu dodajte so i biber. Prelijte preko salate, lagano izmešajte i ukrasite prženim pinjolama.

2. MEKSIKANA
POTREBNO JE
450 g pilećeg mesa, 250 g fete, 150 ml jogurta, kašičica čilija, kašičica aleve paprike, biber, 1/2 kašike paradajz pirea, kašika majoneza, kašika maslinovog ulja, kašika seckanog crnog luka, iseckana crvena i zelena paprika, 175 g kukuruza, 175 g kuvanog pirinča
PRIPREMA
Pileće meso isecite na rezance, prodinstajte na vodi i maslinovom ulju, iscedite i stavite u posudu za salatu. U drugom sudu pomešajte majonez, jogurt, začine, paradajz pire i luk, pa prelijte preko piletine. Dodajte paprike i kukuruz pa polako mešajte dok preliv ne prekrije sve sastojke. Skuvani pirinač stavite na tanjir, a mešavinu piletine složite u sredinu, preko svega dodajte fetu isečenu na kockice i poslužite uz zelenu salatu začinjenu limunovim sokom i prelivom od ulja pomešanim sa začinskim biljem.

3. SALATA OD BOSILJKA I BADEMA
POTREBNO JE
crvena paprika, 4 kašičice maslinovog ulja, 100 g badema, 200 g bosiljka, 250 g fete, 300 g špargle isečene na komade, 125 g crnih maslina, lepinja
ZA PRELIV:
125 ml maslinovog ulja, 4 kašike soka od limuna, 2 kašike meda, 2 kašičice origana, biber
PRIPREMA
Zagrejte roštilj ili teflonski tiganj. Pecite papriku isečenu na četvrtine dok gornja strana ne potamni. Isecite je na trake i ostavite na stranu. Sve sastojke za preliv stavite u malu posudu i dobro protresite. U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja, dodajte bademe i pržite dok ne potamne. Sve sastojke stavite u činiju za salatu, prelijte i služite uz lepinju. Umesto bosiljka možete upotrebiti svež spanać, brokoli ili zelenu salatu.

Slatko - Slani RECEPTI

NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI

Turističke ponude