Krofnice

Krofne se mogu napraviti na nekoliko načina i sigurno je da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Evo naše preporuke:

www.veza.ba

Sastojci:
1,5 -2 kg šljiva
250 gr prezle
100

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 kockice svježeg kvasca
  • 4 dl mlijeka
  • 3 jaja + 3 žumanjka
  • 13 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike ruma
  • ribana korica polovice limuna
  • kašikica soli

Priprema:

  1. Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.
  2. U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. . Tijesto  na radnoj površini dobro izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).
  3. Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm  pa čašom oblikovati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da odstoje još dvadesetak minuta.
  4. Krofnice peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krofne,  malo smanjite temperaturu.
  5. Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.

Ukoliko volite dodatke na svojim krofnicama, pustite mašti na volju i iskoristite ono što imate u kuhinji. Čokoladne mrvice, šarene mrvice, kokosovo brašno..sve je dozvoljeno!

Prijatno!

Slatko - Slani RECEPTI

NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI

Turističke ponude