PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Opel Mokka X i Zafira predstavljeni na bh. tržištu

OPEL MOCCA I ZAFIRA

Kompanija Opel predstavila je nove automobile na našem tržištu, a radi se o modelima Mokka x i Zafira. Za promociju je odabrana olimpijska planina Jahorina, gdje su organizovane i kratke test vožnje tokom kojih smo se mogli malo bolje upoznati s novim modelima ovog njemačkog proizvođača.

Počet ćemo s atraktivnim Opel Mokka X modelom, čiji je prethodnik od premijere 2012. godine prodat u 600.000 primjeraka i tada se zvao samo Opel Mokka. Nova generacija pored imena Mokka donosi i oznaku „X“ koja će se ubuduće nalaziti na svim Opelovim kompaktnim SUV modelima, a prema najavama iduće godine dolaze dva nova SUV-a.

Mokka X je sportski subkompaktni SUV koji je zabavno voziti s pametnim pogonom na sve kotače (uz doplatu) i živahnom ponudom motora koja odgovara smionom i avanturističkom dizajnu karoserije. Jedno od najbolje povezanih vozila u segmentu zahvaljujući najnovijoj generaciji informacijsko-multimedijskih sustava IntelliLink uključujući integraciju s pametnim telefonima. Dostupna s inovativnim značajkama kao što su posve LED napredni sustav prednjih svjetala, značajkama koje pridonose udobnosti kao što su ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom i sigurnosnim značajkama poput revolucionarne prednje kamere Opel Eye.

Novi dizajn karoserije Opel MOKKE X odiše smionim stavom. Novi izgled prednjeg dijela u skladu je s Opelovim novim dizajnom, uključujući vodoravnu rešetku u obliku krila i dominantnu oštru liniju dvostrukog krila LED prednjih svjetala za dnevnu vožnju. Cijeli je prednji dio dobio još preciznije i elegantnije oblikovane površine. Vizualno to rezultira širim, robusnijim i mišićavijim stavom. Ti se elementi protežu i na stražnji dio s još jednom linijom u obliku krila kod opcionalnih LED stražnjih svjetala. Bočni dio karoserije zadržava svoje skulpturalne i elegantne detalje i sportski dojam dok su donji dijelovi karoserije mišićavi i atletski oblikovani s dodatkom Opelove uobičajene „oštrice“ koja pojačava dojam energičnosti i podiže se prema stražnjem dijelu. Nove živahne boje kao što su Amber narančasta i Absolute crvena zajedno s opcionalnim paketom OPC Line Sport Pack sa spuštenim prednjim i stražnjim odbojnikom i bočnim pragovima dodatno naglašavaju sportski i ekskluzivan izgled.

Iznutra je kabina Opel MOKKE X posve redefinirana. Nova ploča s instrumentima organizirana je oko vodoravno usmjerenih elemenata, pa sada izgleda jednostavnije i čišće kao i oštrije i preciznije u izvedbi. Središnji je dio iznova razvijen oko dodirnih zaslona u boji dijagonale 7 i 8 inča koji pripadaju informacijsko-multimedijskim sustavima nove generacije. Kabina sada zadivljuje profinjenom elegancijom i čišćim dizajnom s manje gumba – brojne su funkcije sada dostupne putem kapacitivnih dodirnih zaslona. Uz to, unaprijeđena je i čitljivost središnjeg informacijskog zaslona zahvaljujući novim, kristalno jasnim zaslonima, monokromatskim i u boji, dijagonale 3,5 i 4,2 inča s bijelim LCD osvjetljenjem.

Ovaj subkompaktni SUV dolazi opcionalno opremljen pametnim prilagodljivim sustavom pogona na sve kotače koji je pomogao prethodnom modelu da osvoji u Njemačkoj dvije nagrade za automobil godine s pogonom na sve kotače. Ta značajka s elektroničkim sustavom spojke s više diskova može neprimjetno raspodijeliti snagu između prednje i stražnje osovine u omjerima od 100:0 do 50:50, dok u normalnim svakodnevnim uvjetima funkcionira kao ekonomičan automobil s pogonom na prednje kotače. Sustav se aktivira kad je Opel MOKKA X na mjestu da bi se spriječilo klizanje kotača prilikom kretanja, a to se zbiva neprimjetno u djeliću sekunde čim vozač pritisne papučicu spojke („sustav je aktivan na zahtjev“). Kad sustav funkcionira, sva se snaga prenosi na prednje kotače, a sustav pogona na sve kotače aktivira se samo kad to vozna situacija zahtijeva radi poboljšanja držanja podloge, posebno na mokrim i skliskim površinama. Na mokrim i skliskim cestama dostupna je povremena preraspodjela snage pogonskog sustava. Ovisno o stanju vozila i cestovnim uvjetima, moguće je prenijeti okretni moment na stražnju osovinu. Tako čak i u brzim situacijama, npr. prilikom nailaska na rupu na cesti ili zaleđene lokve, dodatni okretni moment na stražnjim kotačima nudi maksimalno držanje podloge i stabilnost, povećavajući tako osjećaj sigurnosti, a s njim i užitak u vožnji. Cijena modela pogonjenog s 1.6 litarskim motorom od 115 KS i paketom opreme Selection kreće od 35.900 KM. Više o Mokki X nakon testa.

Tokom testnih vožnji, probali smo i novu Opel Zafiru koja nudi zaista mnogo prostora, funkcionalnosti i bila je pogonjena odličnim dizelskim motorom. Otkad je 1999. Opel predstavio svoj revolucionarni sustav sedam sjedala u segmentu kompaktnih jednovolumena Opel Zafiru krasi jedinstveni spoj iznimne svestranosti i optimalne udobnosti. Opel je prodao Zafiru u 2,7 milijuna primjeraka, uglavnom obiteljima i profesionalcima koji trebaju prostrano i prilagodljivo vozilo za duža putovanja uz visoku udobnost.

Nova Opel Zafira nudi već poznate i priznate kvalitete svoje prethodnice kao što su sustav sjedala Flex7®, ergonomska prednja sjedala s AGR-ovim certifikatom (Aktion Gesunder Rücken e.V. – Kampanja za zdravija leđa), nosač bicikala FlexFix® ili prilagodljivo podvozje FlexRide – novu Zafiru krasi i novi, robusni dizajn eksterijera i redizajnirana unutrašnjost s posebno prostranim ambijentom i vrhunskim mogućnostima povezivanja. Ovisno o krajnjoj varijanti Opelov IntelliLink informacijsko-multimedijski sustav najnovije generacije kompatibilan je s platformama Apple CarPlay i Android Auto. Osobni pomoćnik za povezivanje i usluge Opel OnStar pretvara novu Zafiru u mobilni 4G/LTE Wi-Fi hotspot za vozača, prijatelje i obitelj. A prvi put u toj klasi vozila Opel nudi najnoviju generaciju prilagodljivih prednjih svjetala AFL s LED tehnologijom. Sve to čini novu Zafiru udobnim putujućim dnevnim boravkom za vozača i putnike.

Dinamičan dizajn prednjih svjetala zajedno s naglašeno sportskom rešetkom postavljaju tonalitet Zafirina svježeg dizajna. Njena prednja svjetla stapaju se s rešetkom i tvore vizualno jedinstvo. Skulpturalna kromirana prečka s logotipom optički se upotpunjuje s prednjim svjetlima, čineći da automobil izgleda šire. Nova tipično opelovska svjetla za dnevnu vožnju u obliku dvostrukog krila – pri čemu gornje služi i kao LED žmigavac – daju novoj Zafiri zajedno s robusnim, sportskim i dinamičnim dizajnom prednjeg dijela dojmljiv izgled.

„Dizajn prednjeg djela nove Zafire preuzima ključne značajke od nove nagrađivane Opel Astre te je tako sastavni dio Opelova portfelja modela. Svjetla za dnevnu vožnju u obliku dvostrukog krila doimaju se vrlo skulpturalno i donose dašak profinjenosti koji se nastavlja i u unutrašnjosti. Kokpit s posve redizajniranom pločom s instrumentima čini se čišći, uredniji i lakši za korištenje“, rekao je Mark Adams, potpredsjednik za dizajn u GM-u Europa.

Novi, elegantan dizajn kokpita omogućuje vozaču i suvozaču optimalnu vidljivost. Sve važne funkcije, npr. zaslon i kontrole za upravljanje, ugodno su smještene na dohvat vozačeve ruke. Dok se prije zaslon informacijsko-multimedijskog sustava nalazio iznad središnje konzole, sada ga je u kokpitu nove Zafire zamijenio dodirni zaslon koji je integriran niže na središnjoj konzoli. Istovremeno su dizajneri uspjeli smanjiti broj gumba i prekidača na kokpitu. Visokokvalitetni dodirni zaslon dijagonale 7 inča s galvaniziranim obrubom ostavlja premium dojam. Novi trodimenzionalno oblikovan upravljač s malim i učinkovito dizajniranim poklopcem zračnog jastuka izgleda izvrsno i istovremeno je iznimno ergonomičan.

Opel novu Zafiru nudi s dvama informacijsko-multimedijskim sustavima IntelliLink najnovije generacije. Sustav R4.0 IntelliLink donosi svijet pametnih telefona u putujući dnevni boravak te je kompatibilan s platformama Apple CarPlay i Android Auto. Navi 950 IntelliLink savršen je za kupce koji traže informacijsko-multimedijski sustav s ugrađenom navigacijom. Tu je i Opel OnStar. Osobni pomoćnik za povezivanje i usluge čuva putnike zahvaljujući automatskom odzivu u slučaju sudara i mnogim drugim značajkama. Kao i Navi 950 on nudi i preuzimanje odredišta. Opel OnStar pretvara novu Zafiru i u 4G/LTE Wi-Fi hotspot (ovisi o tržištu). Na mrežu vozila može se povezati do sedam uređaja – jedan za svakog putnika. To čini Zafiru savršenim automobilom za obitelji ili poslovne ljude koji žele biti na mreži i kad putuju.

Kao u prošlim generacijama Zafire, vozač i suvozač mogu uživati u opuštajućoj vožnji uz opcionalna ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom. Višefunkcijska središnja konzola FlexRail® na aluminijskim šinama nudi fleksibilne module za pohranu između prednjih sjedala. Putnici u drugom redu mogu uživati u pretvorbi kabine u prostran i udoban dnevni boravak. Zahvaljujući pametnom mehanizmu preklapanja, naslon srednjeg sjedala preklapa se i zakreće tako da tvori udoban naslon za ruke za vanjska sjedala. Ona se zatim mogu pomaknuti prema stražnjem i srednjem dijelu vozila tako da čine raspored sjedala kao u dnevnom boravku i nude puno prostora za noge i ramena – kao u limuzini premium klase. Treći se red sjedala može preklopiti tako da bude posve u ravnini s podom prtljažnika, stvarajući ravan utovarni prostor. Osobna udobnost bila je najveći prioritet: Opelovi dizajneri pretvorili su prilagodljivu unutrašnjost u dnevni boravak radi opuštanja i uživanja u atmosferi prostranosti, bez obzira jeste li na poslovnom putu ili odmoru.

Opcionalno panoramsko vjetrobransko staklo i panoramski krovni prozor dodatno povećavaju udobnost i osjećaj prostranosti. Vjetrobransko staklo proteže se od poklopca motora pa skoro do B-nosača, omogućujući vozaču i suvozaču luksuzan i neometan pogled prema gore. Panoramski se krovni prozor pak proteže od vjetrobranskog stakla do stražnjeg djela vozila, povećavajući svjetlo u kabini i atmosferu prostranosti kao u luksuznom dnevnom boravku. Početna cijena za bazni model pogonjen s benzinskim 1.4T od 140 KS je 38.400KM. Naravno, više o novoj Zafiri nakon testa.

 

OPEL

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

OPEL MOCCA I ZAFIRA

face